Saláta-álmok
2008 február 18. | Szerző: Veracat |
Bevallom őszintén, mikor először merült fel az ötlet, hogy kicsit frissíteni kéne a déli menük kínálaton, és ebben nekem tevékenyen is szerepet kell vállalni, akkor kicsit beparáztam. Még soha nem főztem “nagyüzemben” és aggódtam, hogy nem fogom eltalálni a fűszerezés, a hozzávalók, az összhatás mértékét és ehetetlen, íztelen kulimászokat fogok csak alkotni.
Szerencsére, nem így lett, legutolsó sikerem az 50 gombócnyi töltött káposzta is ehető lett.
Íme néhány saláta recept, akár ebédre, akár köretnek hús mellé, vagy csak úgy önmagában:
Kertész saláta:
Csíkokra vágunk egy fej jégsalátát, egy fél fej káposztát és lereszelünk 2db sárgarépát, felcsíkozunk egy fél kígyóuborkát. Az egészet egy tálba rakjuk, majd külön kis tálkában kikeverjük az öntetet. Ehhez egy doboz joghurtba keverünk 2-3 kanál paradicsompürét, balzsamecettel vagy citromlével ízesítjük, fűszerezésnek vegetát, kakukkfüvet, oreganot és bazsalikomot, metélőhagymát adunk hozzá, majd homogén állagúra keverjük. Ezután ráöntjük a zöldségekre és többször jól átforgatjuk.
Mézes-chilis káposztasaláta
Egy fél fej káposztát felcsíkozunk, 2-3 sárgarépát lereszelünk, majd egy kis erős pistát, olajat, vegetát, mézet, szójaszószt és citromlevet összekeverünk és ebbe forgatjuk bele. Nagyon pikáns, nagyon laktató.
Almás-sajtos kukoricasaláta
Az almát kis kockákra vágjuk és citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. Füstölt sajtot is kockázunk hozzá, majd egy konzerv kukoricát öntünk az egészhez. Egy pohár joghurtot és kb ugyanannyi majonézt összekeverünk, oreganoval, bazsalikommal, metélőhagymával és friss petrezselyemmel megszórjuk, majd az egészet jól összeforgatjuk. Az sem baj, ha egy-két órát áll a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt csak újra átkeverjük és már fogyasztható is.
Olívás saláta
Ezt a fajtát nyáron tanultam, a törököktől, különleges, de nagyon finom. Két adag kukoricát összekeverünk karikára szeletelt fekete és zöld olivabogyóval, apró kockákra vágott paradicsommal és piros húsú californiai vagy kápia paprikával, és egy-két hegyes erős zöldpaprikával. Majd olajat kikeverünk cukorral, sóval, fehérborssal, kakukkfűvel és összedolgozzuk a zöldségekkel. A kukoricát jól szűrjük le, nehogy levet eresszen és megváltoztassa az ízhatást.
Végül egy igazi ínyencfalat,
Csirkemájas saláta
A csirkemáj darabokat egy kevés zsiradékon megpirítjuk, majd félretesszük hűlni. Piros húsú paprikát, paradicsomot felkockázunk és egy fej jégsalátát csíkokra szeletelünk. A zöldségeket egy tálba helyezzük, rá a kockára vágott májdarabokat és a követkeő öntetel locsoljuk meg: mézet, mustárt, olajat, sót, borsot és pirospaprikát dolgozunk homogénné.
Ízelítőnek elég is ennyi, majd, ahogy növekszik a salátatáram leplek meg benneteket újabb finom receptekkel.
Addig is, ajánlok figyelmetekbe egy nagyon különleges könyvet, amibők én magam is gyakran merítek ihletet: Világkonyha – öt földrész 600 receptje. A receptek könnyen követhetők, legtöbbjük fényképpel illusztrált és szinte minden országból szemezgettek a gyűjtők.
Jó főzőcskézést! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: