Extrém vadpástétom

2008 január 13. | Szerző: |

 Azt hiszem a decemberi magyar konyhából támadt az ötletem, hogy vadas aszpikot kellene gyártanom. Nagyon sokáig meg is maradt a terv szintjén, mert igazán nem alakult ki hogy mit mivel kéne összekombinálni. Aztán a Lehelen jártam és az étterembe kellett fácán, és hirtelen beugrott, összeállt a recept. A mellette lévő standon találtam egy kis finom szarvascombot is, már csak zöldséget és vmi pikánsat kellett hozzágondolni.


Íme a recept, de csak haladóknak ajánlom és csak erős idegzetűeknek. 🙂 Bár, lehet hogy azért nyúlt ilyen hosszúra mert életem első aszpikja lett belőle. :))


Fácános-szarvasos aszpik


Hozzávalók: 1 csomag fácánaprólék, 0,5kg szarvascomb, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 szál póréhagyma, egy fél zeller, 2 szem paradicsom, 1 hegyes erős, fűszerek: rozmaring, borókabogyó, egész bors, vegeta, zsálya, 1 üveg rozé bor, 1 csomag fagyasztott feketeszeder v áfonya, 3 csomag lapzselatin, 3 fej gomba


A fácánt feldaraboljuk, a szarvascombot szeletekre vágjuk. Egy kis zsírt teszünk a leveses lábos aljára, azon hirtelen megkapatjuk a szarvasszeleteket, majd felöntjük a borral. Beletesszük a fácándarabokat is, majd telengedjük vízzel, hogy teljesen ellepje. A  megtisztított zöldségeket feldaraboljuk és a fűszerekkel együtt a lébe dobáljuk, majd teljesen kis lángon 3 órán keresztül főzzük.


Ha megfőtt, egy kis serpenyőben megpirítjuk a gombát, a póréhagyma és a zeller másik felét felszeleteljük. A fácánhúst kicsontozzuk, gerincforma v szögletes forma aljára rakjuk, ráhelyezük a szarvasszeleteket, majd a lapzselatinnal elkevert, szűrővel megszűrt lét ráöntjük, hogy ellepje. Kicsit hagyjuk megdermedni, kb 2órát, aztán jöhetnek a friss zöldségek, ezeket is ráfektetjük a pirított gombával együtt, majd megint jöhet egy adag zselatinos leves. Ezt is hagyjuk dermedni, közben az áfonya v szeder lecsöpög, aminek a levét az utolsó adag lapzselatinnal elkeverjük, egy kis cukrot adunk hozzá, majd a szedrekkel befedjük az aszpikot és leöntjük a lével. Nagyjából 12 órát hagyjuk dermedni a hűtőben, de lehet egy napot is, majd felszeleteljük.




 


 


 


 


 


Krumplipüré illik hozzá, esetleg zöldsaláta.


Jó étvágyat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!