Előkarácsonyi bőségtál két személyre
2007 december 15. | Szerző: Veracat |
Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne főzhetnénk különleges, bőséges adagokat 2 fő részére is akár.
A mai ebéd úgy kezdődött, hogy már nagyon régen nem volt időm főzni, mert a szombatunk általában túlságosan zsúfolt volt, vasárnap egyedül, egymagamnak nem akartam, hétközben pedig hozzászoktam hogy az étteremben eszem. Ezért ma, miután reggel kidobott az ágy úgy döntöttem, hogy hasznát veszem újdonat Lehel-piacos ismeretségeimnek. Vagyis felkerekedtem husivadászat iránt. A kedvencem az Attila baromfi, akik a galérián kínálják mindenféle finomságukat. A főnök egyből megismert és már válogatta is nekem a 2 darab szépséges, jócskán zsíros libacombot, és hozzá két közepes méretű kacsamáj darabot is. Ajánlott hozzá zsírt is, hiszen a kacsa és libamájat saját zsírjában a legjobb kisütni, de nekem más terveim voltak. Aztán már csak pár szem zöldséget, savanyúságot, sört, bort kellett beszereznem és kis kitérővel indultam haza a kincseimmel.
Egyből nekiálltam főzni, mert tudtam, hogy ez hosszadalmas meló lesz, mire mindennel elkészülök. Viszont, nagyon finoman sikerült, drágám dícsérte is szájnyalogatva. 🙂 Íme a siker (egyik) receptje:
Fehérboros libacomb, kacsamájjal, zöldségekkel
Hozzávalók: 2 zsíros, bőrös libacomb, 2 darab kacsamáj, kb20dkg gyöngyhagyma, 10dkg apró fejű konzerv gomba, 8 szem koktélparadicsom, negyed fej lilakáposzta, egy üveg fehérbor, egy üveg barnasör ( Dreher Bak pl), olaj fűszerek: borókabogyó, bors, kakukkfű, zsálya, pirospaprika, rozmaring, só, cukor
Elkészítés: egy tepsibe öntünk egy kevés olajat, beleszórunk pár szem egész borsot, késlappal összenyomott borókabogyót, majd kicsit lemosva belefektetjük a libacombokat. Megszórjuk kakukkfűvel, rozmaringgal, zsályával, és őrülünk rá egy kis borsot, majd az egészet felöntjük az üveg bor kb felével. 200°Con gyakran locsolgatva kb másfél órán át sütjük.
Ha már szép piros és finom puha, ezt villával ellenőrizhetjük, akkor megfogjuk a két darab kacsamájat, lemossuk, majd óvatosan belefektetjük a tepsibe. Eddigre a combnak már kisült a zsírja és a fehérborral és az olajjal isteni kombináció a máj kisütéséhez. Ha szükséges öntsük fel annyi olajjal, v borral, hogy szinte teljesen ellepje, különben nagyon gyorsan kisül a zsírja és a máj összeesik. Ezután vegyük lejjebb a lángot 180°Cra és kb fél óra alatt készre sütjük. Közben olajat, mézet és barnasört összekeverünk, és ezzel kenegetjük a combokat meg a májat.
Közben a negyed káposztát csíkokra vágjuk, egy kis fehérborral és pirospaprikával, sóval, cukorral feltesszük főni. Nagyjából két óra hosszat főzzük, közben az elpárolgott bort vízzel pótoljuk, különben nagyon savanyú lesz.
Végül pedig a gombafejeket félbevágjuk, a gyöngyhagymát lemossuk, a koktélparadicsomokat szintén félbe vágjuk. Egy kis olajba beleszórunk rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet, borsot őrölünk bele, majd rádobjuk a gombát és a hagymát és jól összepirítjuk, majd vegetával megszórjuk, végül hozzákeverjük a koktélparadicsomokat is. Kicsit hagyjuk hogy levet eresszen, majd félrehúzzuk a tűzről.
Amint elkészültünk mindennel egy tányérra egymás mellé helyezzük a combot és a májat, köréje kanalazzuk a gombás egyveleget, 3/4részig, az utolsó negyedre pedig káposztát rakunk.
Barnasört kínálunk mellé. Ha a zöldségköretet nem érezzük elég laktatónak, akkor krumplipürét vagy hagymás tört krumplit is adhatunk még mellé.

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Hahó! Jól hangzik, megérné kipróbálni! A leírásban azonban LIBAmájat írtál kacsa helyett! Üdv: Kata
Bocsi, tényleg libát írtam bele. 🙂
De már ki is javítottam.
Egyébként meg libamájjal is meg lehet csinálni, attól függ épp melyiket kap az ember a piacon. :)))
Köszi az észrevételt 🙂