Ínyencek eledele
2007 november 27. | Szerző: Veracat |
Miután itthon átlapoztam a legelső recept, ami megfogott belőle, a mustáros gyümölcsmártás volt. Elkezdtem gondolkodni, milyen húst, milyen módon, esetleg salátát, köretet tudnék kreálni hozzá és megszületett a következő recept:
Kacsamell mustáros gyümölcsmártással, tócsnival tálalva
Hozzávalók: 2 szép darab kacsamell, bőrével, zsírjával együtt, 1 üveg fehérbor, a mártáshoz: idénygyümölcsök, pl alma, körte, esetleg konzerv sárga v őszibarack, két kanál dijoni mustár ( magos mustár), két kanál méz, szegfűszeg, a tócsnihoz: 1-2 szem közepes krumpli, egy pohár tejföl, liszt, só, fűszerek: borsikafű, bazsalikom, kakukkfű, só, bors, pirospaprika
A kacsamelleket alul-felül befűszerezzük a borsikafűvel, bazsalikommal, kakukkfűvel, sóval, borssal és paprikával, majd egy tepsibe öntjük és 2-3dl fehérbort öntünk alá. Lassú tűzön nagyjából egy órán kersztül sütjük. Akkor tökéletes, ha a közepe rózsaszín marad. Ezalatt egy-egy almát, körtét, sárgabarackot meghámozunk és felkockázunk, majd annyi hideg vízzel, hogy ellepje feltesszük főni. Amikor elfőtte a levét és megpuhult, akkor a maradék lét is lecsöpögtetjük róla, miközben egy lábosban 1.5 dl bort forralunk össze a mézzel és a szegfűszeggel. A gyümölcsöket botmixerrel pépesítjük, majd hozzákeverjük a forralt bort és két kanál dijoni mustárt.
Közben a kacsát időről időre meglocsoljuk annak kisült zsírjával, majd olajat hevítünk és összekészítjük a tócsni tésztáját. A nyers, meghámozott krumplit lereszeljük, egy pohár tejföllel és annyi liszttel kikeverjük, hogy lágy masszát kapjunk belőle, majd jól megsózzuk. Forró olajon aranybarnára sütjük.

Az átsült kacsamelleket a tányér aljára fektetett két tócsnira helyezzük, majd körben mellé kanalazzuk a gyümölcsmártást, egy-egy gyümölcscikkellyel díszítve tálaljuk.
Megjegyzés: burgonyafánk is jól illik hozzá, ha pedig igazán pikáns ízre vágyunk, akkor tárkonyos ananászlekvárral is tálalhatjuk.

Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: