Forró menü a hűvös őszi napokra

2007 november 5. | Szerző: |

Kezdjük az elején. Fázós típus vagyok, már ilyenkor elkezdem gyűjtögetni az olyan recepteket, amik kandalló és ropogó tűz nélkül is melegséget varázsolnak körém. Átforrósítják a testem és a lelkem, megnyugtatnak, feldobnak. Főleg, ha még egy kis édességet is csempészek az ételekbe.


Az alábbi menüt nem egyszerre készítettem el, mert elszoktam már a 3fogásos ebédektől, vacsoráktól, viszont, ahogy meggondoltam, nagyon jól illenek egymáshoz. Szóval akár külön-külön akár egyszerre is tálalhatók.


Tejszínes sonka-gomba leves


Hozzávalók: 20dkg sonka, 20 dkg gomba, 1 fej hagyma, 5dl tejszín, 1 gerezd fokhagyma, vegeta v 1db leveskocka, fűszerek: szerecsendió, bors, só, bazsalikom


Elkészítés: a hagymát félbevágjuk, majd vékony félkarikákra szeleteljük. Egy kis olajon megfuttatjuk, a gerezd fokhagymával együtt, majd hozzádobjuk a vékony csíkokra darabolt sonkát és a szeletelt gombát. Együtt pirítjuk őket kb 5 percig, majd felöntjük a tejszínnel és hagyjuk megrottyanni. Utána a leveskockát vagy a vegetát feloldjuk vízben, hozzáöntjük a leveshez és kb még 10 percig főzzük. Önmagában, vagy sajtos pirítóssal is tálalhatjuk.


Megjegyzés: gomba helyett készíthetjük zöldborsóval vagy spárgával is. Mivel nagy divat mostanság, tehetünk bele bazsalikom helyett tárkonyt is.



Chilis sütőtökragu


Hozzávalók: 50dkg darált marhahús, kis méretű sütőtök, 1db piros californiai paprika, 2-3 piros chili paprika, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, kb 1 liter Sangria (vörös,édes gyümölcsbor), fűszerek: kakukkfű, boriskafű, só, vegeta, bors


Elkészítés: a hagymát apró kockákra vágom, olajon megfuttatom, majd a darált húst és a fokhagymát hozzákeverem és együtt pirítom őket. Ha kicsit megpirult felöntöm kevés sangriával, hozzáadom a kockára vágott sütőtököt, paprikát és chilit. Felöntöm a maradék borral, majd a fűszereket beleszórva kb fél órán keresztül, lassú tűzön, fedő alatt, készre főzöm.


Megjegyzés: az eredeti receptben a bor helyett paradicsompüré és húsleves szerepel érdemes azzal is kipróbálni. Köret nélkül is nagyon finom, de ha egytálételként tálaljuk, akkor adjunk mellé rizstésztát köretnek. Nagyon jól mutat ha a kivájt tökhéjban tálaljuk.



Sült alma


Hozzávalók: 6db alma, egy üveg  baracklekvár, 30-40 dkg dió, 1db citrom, egy kevés méz, fahéj, gyömbér


Elkészítés: az almákat kicsumázzuk, majd a belsejét meglocsoljuk a citrom kifacsart levével és egy tepsibe állítjuk. Összekeverjük a durvára tört diót a lekvárral, a fűszerekkel, a lereszelt citromhéjjal, majd az almákba töltjük. Kb negyed óra alatt megsütjük, majd még forrón rácsöpögtetjük a mézet és 2-3 percre visszatoljuk a már lekapcsolt sütőbe.


Megjegyzés: ha fokozni akarjuk, vaníliapudingot is készíthetünk hozzá, azzal leöntve tálalhatjuk.



Nos, remélem találtatok kedvetekre valót, jó étvágyat és jó melegedést! :o)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!