Kedvenc sütijeim..

2007 október 7. | Szerző: |

 Abban a szerencsés helyzetben voltam gyerekként, hogy mindkét nagyanyám velünk élt, egy közös udvarban. Mivel egyikőjük “úriházból” való volt a másik pedig “falusi parasztasszony” teljesen máshogy és másféle ételeket szerettek készíteni.


Az egyikőjük, anyai nagyanyám, csak Sági mamának hívtuk, hihetetlenül erős akaratú, karakán nőszemély volt, aki sosem rejtette véka alá a véleményét. Azt hiszem, azok után, amiket megélt ehhez joga is volt. Képes volt teljesen egyedül nekiállni pl lekövezni az ösvényt a házától a kapuig, mert a férje nem csinálta meg, vagy épp bárkivel szembeszállt, aki a családját bántani akarta. Nagyapámat elvesztette a háborúban, nagyon sokszor hallottam a történetet, ahogy éjjel, álmában meglátogatta nagyapám szelleme, hogy elbúcsúzzon tőle. Ő aztán egyedül felnevelte 7 gyerekét, sosem ment férjhez újra, mégis azt hiszem, boldog volt. Minden hétvégén wartburgba ültünk és körbelátogattuk a gyerekeit, akik a közelben éltek. Csak élete utolsó évében volt már nagyon rosszul, mégis, azt hiszem, elégedetten ment el. Őrá nagyon büszke vagyok.


Legkedvesebb sütijeim, édességeim, amiket azóta is úgy csinálok, ahogy tőle tanultam:


Diós habcsók


Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 30dkg porcukor, 20dkg dióbél, vaj liszt.


A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd az edényt gőz fölé állítva addig verjük tovább, míg be nem sűrűsödik. Ezután a negyedekre vágott dióbelet hozzákeverjük. A tepsit kivajazzuk vékonyan, majd ki is lisztezzük, és erre nyomjuk habzsákból, vagy, ahogy nagyanyám csinálta, egyszerűen egy kanállal kiadagoljuk a masszát. Aztán előmelegített, de nem túl forró sütőbe tesszük, (kb130fok), mert nem sülnie, csak szikkadnia kell. A sűrűsége akkor jó, ha a tepsibe adagolva nem folyik szét. Egyébként nagyon sokáig eláll, nem keményedik meg, vagy akár karácsonykor a fára is felfűzhető habkarika helyett.



Aztán egy másik kedvencem, amiből kiskoromban akár egy lábossal is meg tudtam enni, finom házi baracklekvárral, vagy porcukorral, az isteni..


Császármorzsa


Hozzávalók: 30dkg búzadara, 3 tojás, 4.5dl tej, 10dkg zsír v margarin, 10dkg cukor, só


A cukor felét keverjük bele a langyos tejbe, adjunk hozzá kicsi sót, majd áztassuk bele a búzadarát. A tojások sárgáit keverjük el a maradék cukorral, a fehérjékből pedig verjünk kemény habot. Amikor a dara megduzzadt (felszívta a tejet), keverjük hozzá a tojássárgát és a habot is. Egy lábosban hevítsük fel a zsiradékot, öntsük bele a masszát, s fakanállal folyamatosan kevergessük, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra.
Ha már kellően darabos, forrón tányérra szedjük és porcukorral vagy baracklekvárral ízesitjük, majd tálaljuk.



Másik nagyanyám Rózsi mama bár legtöbbször a konyhában sürgölődött és otthonkát viselt, mégis körül lengte az elegancia. Nagyon szerettem vele templomba járni, vagy délutánonként átosonni hozzá egy kis pecsenyezsíros kenyérre vagy sült lecsókolbászra. Nagyapámmal, aki sajnos hamar eltávozott, azt a családmodellt teljesítették meg, amilyet én is szerettem volna. Bár sokszor volt rá mérges, pl mikor nagyapám tojássárga cukorral való kikeverése közben a felét kinyalogatta a tálból, mégis összetartóak voltak és láthatóan nagyon szerették egymást. Miután az államosítás őket is elérte sokmindent elveszítettek, mégis, számomra úgy tűnt, sosem bánták igazán. Rózsi mama volt a családban a tortafelelős. minden születésnapra, névnapra ugyanazt a tortát kaptuk mindannyian, mégsem untam meg sosem. A mai napig ha megérzem valahol a kakaókrém illatát, összekapcsolódik a francia drazsé és a piskóta ízével.


Születésnapi torta


Hozzávalók: a piskótához:5 tojás, 20 dkg cukor, 6 evőkanálnyi víz, 17 dkg liszt, 6-8 gr sütőpor, vaj, a krémhez: 3dl tejszín, 4 púpozott evőkanál kakópor, 2kocka Rama, kb 20dkg cukor, ízléstől függ, ki milyen édesen szereti, a díszítéshez : egy csomag francia drazsé


A tojások fehérjéből hat evőkanálnyi vízzel habot verünk. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadagoljuk a felvert habot, végül pedig a lisztet. A masszát kör alakú tortaformába öntjük és előmelegített sütőben kb fél óra alatt készre sütjük. Ha kihűlt, akkor félbevágjuk, hogy két egyforma körlapot kapjunk, majd az egyiket tálcára, vagy tortatálra helyezzük.


A tejszínt beleöntöm egy lábosba, hozzáadom a kakaóport, majd addig főzőm lassú tűzön, míg be nem sűrűsödik. Ezek után belekeverek egy kocka Ramat, addig keverem, míg teljesen elolvad benne. Hagyom kihűlni, miközben habverővel (gépivel gyorsabb) a másik kocka Ramat és a porcukrot habosra keverem. Fokozatosan adom hozzá a cukrot, és kóstolom, hogy elég édes-e. Amikor már jó habos hozzákeverem a kihűlt kakós masszát is és egynemű krémmé dolgozom össze őket. Végül az alsó tortalapot megkenem a krém felével, majd ráhelyezem a másik lapot, és kívűlröl bekenem a maradék krémmel. Díszítésként pedig a tetejét körberakom a francia drazsé színes cukorkáival.


megjegyzés: a piskótát készen is vehetjük ha félünk attól, hogy összeesik, a francia drazséból esetleg az ünnepelt nevét is kirakhatjuk. A krém akkor jó, ha nem túl édes, mert a díszítő cukorkák is azok.



Végül pedig egy olyan kekszreceptet szeretnék bemutatni, ami akár hetekig is eláll anélkül, hogy megkeményedne vagy megromlana. Egyszerűen csak tegyük sütisdobozba és tároljuk hűvös helyen. Teához, reggeli kávéhoz kiválóan alkalmas.


Sajnos a sütő nevét, amit Rózsi mama használt nem tudom, de azt hiszem, gofrisütőben is el lehet készíteni.


Rácsos keksz


Hozzávalók: 1kg liszt, 50dkg margarin, kevés só, 3 tojás, 50dkg cukor, mokkáskanál sütőpor.


A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Ha elkészült apró kis golyókat formálunk belőle, amiket a gofrisütőbe helyezünk és 5-10 perc alatt készre sütünk


Ha valakinek van a hagyományos sütője hozzá, akkor azt kissé megvajazzuk, majd ráhelyezzük a tűzhely lángjára, amikor átforrósodott, akkor szétnyitjuk, belerakunk egyszerre akár 4-5 golyócskát is, majd összecsukjuk, 5 perc után megfordítjuk, majd ha szép aranybarnára sült tálba szedjük.



 

Remélem adtam pár jó és egyszerű ötletet, jó sütögetést és jó étvágyat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Borz Ildikó says:

    Az én nagymamám is csinált mindig rácsos kekszet és én örököltem a régi sütőt. Most kipróbálom, nem találtam meg az ő receptjét.
    Köszönöm!

  2. Raicsné Szegedi Nikoletta says:

    Nagyon tettszenek a receptek és ki is fogom őket próbálni.

  3. VeraCat says:

    Kedves Nikoletta!

    Nagyon örülök, hogy sikerült valami kedvedre valót találni a receptek közt. Remélem lesz sikerélményed vele! 🙂

  4. Raicsné Szegedi Nikoletta says:

    Szia !Először is a császármorzsával kezdem most fogom csinálni.Már régóta elszerettem volna készíteni,de az a recept amit itt a kisboltban kaptam a néniktől hát gondom nem volt vele de a boltos csaj kipróbálta és nagyon szidta.Ezért én már neki sem álltam. Minden reményem benned van ,remélem hogy sikerülni fog.Majd megírom azt is

  5. VeraCat says:

    Szia, remélem sikerülni fog, nagyon drukkolok. Jó tanácsként mondanék annyit, hogy ne ijedj meg mikor beleöntöd a serpenyőbe, először elég furán néz ki, de ahogy kevergeted távozik a nedvesség és kialakul a morzsaforma. 🙂

  6. Raicsné Szegedi Nikoletta says:

    Szia!Nem sikerült a császármorzsám sajnos pedig mindent utasítást betartottam. De nem vagyok elkeseredve. Kaptam karácsonyra gofrisütőt most fogom kipróbálni a rácsosat remélem több szerencsém lessz vele.

  7. VeraCat says:

    Kedves Nikoletta!

    miért nem sikerült? mivel volt a baj? az álllagával? az ízével? hátha tudok segíteni 🙂

  8. ildikoe says:

    Kedves Vera! A születésnapi torta krémjét szeretném kikeverni, de előbb tudni szeretném, hogy hány grammos egy kocka Rama. Én ugyanis határon kivüli magyar nő vagyok, nálunk is lehet Ramat venni, de a kedvenc boltomban nincs, ezért helyi termékkel helyettesiteném. Várom a választ, előre is köszönöm.

  9. Veracat says:

    Kedves ildikoe!

    250gr-os egy kockarama.
    Majd írd meg, hogy sikerült. 🙂
    Pux, Vera.
    Ui.: remélem még nem késő


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!