Ha party készül..
2007 szeptember 28. | Szerző: Veracat |
Természetesen, választhatjuk azt is, hogy telefonon rendelünk, de kényes gyomrú lévén egyáltalán nem ajánlom. Nem elég hogy drága, de tele van tartósítószerrel, vagyis cseppet sem tesz jót nekünk.
Igaz, kicsit több a ráfordított idő, de megéri!
Használhatunk bagettet, zsúrkenyeret, sajtos kiflit, bármit amit közepes méretű falatnyi darabokra tudunk vágni. Nagyjából egy embernek 10-12 falatkát számoljunk, ez alapján vegyünk kenyeret. A szeletek ne legyenek túl vastagok, hogy akár egy falásra beleférjen a szánkba.
Íme, néhány alapötlet, mik is kerülhetnek rá. Pl. a diétás receptjeim közt említett tonhal és padlizsánkrém (ezeket petrezselyem zölddel és félbevágott citromkarikákkal díszítsük) kiválóan alkalmas a szerepre, de nézzünk néhány újdonságot is.
Orosz hússaláta:
Hozzávalók: 2 szem kovászos uborka, 20dkg sonka, egy kis pohár tejföl, só, bors, tetszőleges zöldfűszerek. Az uborkát és a sonkát nagyon apró darabokra vágjuk, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy ne legyen folyós, ha a kenyérkékre rakjuk megálljon rajt. Ezután fűszerezzük, majd hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Tálaláskor uborkaszeleteket tegyünk a tetejére, úgy, hogy felkarikázzuk, egyik felén a közepéig behasítjuk, majd masni formán megcsavarva a krémbe helyezzük.
Mexikói csípős:
Hozzávalók: egy tejszínes sajtkrémrúd, piros arany, 2 kiskanál paradicsompüré, piros californiai paprika, kukorica, chilipor, vegeta, bors. A sajtkrémrudat kikeverjük a piros arannyal és a paradicsompürével, majd az apróra vágott színes paprikát és a kukoricát hozzákeverjük. A borssal, chilivel és vegetával ízesítjük, szintén hűtőben tároljuk. Petrezselyemzölddel és piros arany pöttyökkel díszíthetjük. (Megjegyzés: ne legyen túl erős, mert tapasztalatom alapján vendégségben az emberek nem szeretik ha vmi kétszer csíp.)
Májkrémes:
Hozzávalók: 15dkg csirkemáj, egy kis fej hagyma, fokhagyma, kevés vegeta. A májat jól megmossuk, majd apró darabokra vágjuk. A kockára vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát és a májat lábosba tesszük és kevés vajat téve alá, nagyjából 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezek után villával nyomkodjuk szét a nagyobb darabokat, különlegesebben néz ki, ha nem botmixert használunk. Ha nem elég sós egy kis vegetával még ízesíthetjük. Díszítésként paradicsom és californiai paprika szeleteket használjunk, minél színesebb, annál jobb! (Megjegyzés, ne tartsuk túl sokáig a hűtőben, mert a vaj, amin megpiritottuk, és ami összetartja, túlságosan megdermedhet.)
Sonkás-tormás:
Hozzávalók: egy rúd tejszínes sajtkrém, 15dkg sonka, ecetes torma, díszítésnek falatonként egy félbevágott olivabogyó. A sajtkrémet összekeverjük annyi tormával, hogy ne legyen túl erős, de érződjön rajt a torma aromája. Ezt kenjük a falatokra, majd ráfektetünk egy-egy szelet kis sonkát, hogy épp befedje, majd a fél olivával díszítjük. (Megjegyzés, ha különlegesebb formát akarunk elérni, akkor a sonkát tekerjük meg egy félcsavarral, szúrjuk fogpiszkálóra, tetejére az olivát, majd így bökjük át a kenyér falatkát.)
Ezen kívül, természetesen csinálhatunk nem krémes variációkat, pl. kaviárost, lazacost, (egy-egy saláta levelet helyezzünk alá, díszítés citrommal és fekete olivabogyóval), kolbászost, szalámist, (sima vajas falatra halmozva, többféle színű californiai paprika csíkokkal díszítve), 4 sajtost (szintén vajas alapra, füstölt, mozzarella, eidami szeleteket vágunk úgy, hogy mindegyik egyre kisebb legyen, majd a tetejére durvára reszelt parmezán forgácsokat szórunk, egy csöpp piros arannyal és fekete olivabogyóval ékesítjük)

Ezek után, ugye, az embernek már csak valami édességet kell elővarázsolni a kalapból. Olyat, amivel nem kell órákig szenvedni, mert erre nincs idő, és mégis finoman különleges. Olyasmit, mint a Fahéjas bundás alma
Hozzávalók: 4-5 savanykás alma, 2 tojás, tej és liszt annyi, hogy a két tojással sűrű palacsintatésztát készítsünk, porcukor, fahéj. Az almákat kicsumázzuk, (gyk.: közepüket kiszedjük) majd karikára vágjuk, egy kis citromlével meglocsoljuk. Ezek után a sűrű palacsintatésztába mártjuk, majd forró olajban hirtelen aranybarnára sütjük. Tálcára szedjük és megszórjuk a fahéjas porcukorral.
vagy kedvenc csokis cookiem, amit az interneten találtam és mióta nem kőkemény középkori fegyverek lettek belőlük fél órával a sütés után, azóta a kedvenceim közé tartoznak. Vigyázzunk, ne adjunk túl sok lisztet hozzá, mert ehetetlenné válik!
Csokis cookie
Hozzávalók: 2 tábla csoki, lehet vegyesen ét és tejcsoki is, apró kis darabokra vágva, 1.5 csésze cukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 2.5 csésze liszt, 1 csésze margarin vagy vaj (megjegyzés én kb 2.5dls poharat használok ilyen esetben), két közepes narancs héja, fahéj, gyömbér. A margarint kicsit megolvasztjuk, összekverjük a cukorral, a tojással és a szódabikarbónával. Egynemüvé keverjük, majd lassan, fokozatosan hozzáadjuk a lisztet. Belereszeljük a két narancs héját, a gyömbért és a fahéjat, végül beleszórjuk az apróra vágott csokidarabkákat. Kis golyókat formázunk belőle és 180°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ne rakjuk túl közel őket egymáshoz, mert sütés közben szétfolynak. (Megjegyzés, ha fel akarjuk dobni akkor dióval, mandulával, mogyoróval, esetleg szárított gyümölccsel ízesíthetjük)

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: